BASE BASE -  Volume 3 (1999)  Numéro 4 

Strategies for improving the nutritional quality of Phaseolus beans through gene engineering

Geert Angenon
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium). E-mail: geang@gengenp.rug.ac.be
Janniek De Clercq
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Willy Dillen
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Alain Goossens
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium) – Present address: Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas. Universidad Politécnica de Valencia-CSIC. Valencia (Spain).
Jyoti Kapila
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Mukund Zambre
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Marc Van Montagu
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Notes de la rédaction :

Received 4 March 1999, accepted 15 June 1999

Résumé

Stratégies pour l’amélioration de la qualité nutritionnelle des haricots (Phaseolus) à l’aide de l’ingénierie génétique

Bien qu’il soit encore difficile de transformer génétiquement les espèces du genre Phaseolus, les progrès effectués dans ce domaine ouvrent des perspectives d’améliorer génétiquement la valeur nutritionnelle des haricots. Les possibilités de transformation génétique pour l’amélioration de la qualité nutritionnelle, les stratégies pouvant être adoptées et les contraintes actuelles sont brièvement décrites et illustrées par des exemples sur la teneur en méthionine et la réduction de facteurs antinutrionnels.

Mots-clés : Phaseolus, qualité nutritionnelle des graines, transformation génétique des plantes

Abstract

Although Phaseolus species are still difficult to transform, progress in this field now opens the way to engineering beans with a higher nutritional value. The opportunities for gene engineering in nutritional quality improvement, the strategies which can be adopted and the constraints we are still facing are briefly outlined, using the enhancement of the seed methionine content and the reduction in antinutritional factors as examples.

Keywords : Phaseolus, plant genetic transformation, seed nutritional quality

Pour citer cet article

Geert Angenon, Janniek De Clercq, Willy Dillen, Alain Goossens, Jyoti Kapila, Mukund Zambre & Marc Van Montagu, «Strategies for improving the nutritional quality of Phaseolus beans through gene engineering», BASE [En ligne], Volume 3 (1999), Numéro 4, 233-236 URL : https://popups.uliege.be/1780-4507/index.php/index.php?id=15534.