Increased yields of marine fish and shrimp production through application of innovative techniques with Artemia

  • Rentabilité accrue de la production de poissons marins et de crevettes par l’application d’innovations techniques basées sur Artemia

p. 43-50

Résumé

The larval culture of fish and shrimp can be seriously improved thanks to the results of recent research and developments in the Artemia production and utilization.

The present article provides a historical overview of Artemia cyst demand and provision, summarizes the latest results of Artemia production in extensive and intensive culture systems and correlates the increased outputs in fish and shrimp hatcheries with improved applications of various Artemia products.

Notes de la rédaction

Manuscrit reçu le 15 novembre 1986. Communication présentée au Colloque Aquaculture et Développement organisé sous l’égide de la Fondation Roi Baudouin à l’Institut de Zoologie de Liège (18 novembre 1986) à l’occasion des manifestations marquant la remise du Prix International Roi Baudouin pour le Développement à la Fondation Internationale pour la Science (FIS, Stockholm).

Texte

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Citer cet article

Référence papier

Patrick Sorgeloos, Philippe Léger, Patrick Lavens et Wim Tackaert, « Increased yields of marine fish and shrimp production through application of innovative techniques with Artemia », Cahiers d'éthologie, 7 (1) | 1987, 43-50.

Référence électronique

Patrick Sorgeloos, Philippe Léger, Patrick Lavens et Wim Tackaert, « Increased yields of marine fish and shrimp production through application of innovative techniques with Artemia », Cahiers d'éthologie [En ligne], 7 (1) | 1987, mis en ligne le 21 décembre 2023, consulté le 26 juin 2024. URL : http://popups.uliege.be/2984-0317/index.php?id=130

Auteurs

Patrick Sorgeloos

Artemia Reference Center, Faculty of Agricultural Sciences, State University of Ghent, Rozier 44, B-9000 Ghent, Belgium

Philippe Léger

Artemia Reference Center, Faculty of Agricultural Sciences, State University of Ghent, Rozier 44, B-9000 Ghent, Belgium

Patrick Lavens

Artemia Reference Center, Faculty of Agricultural Sciences, State University of Ghent, Rozier 44, B-9000 Ghent, Belgium

Wim Tackaert

Artemia Reference Center, Faculty of Agricultural Sciences, State University of Ghent, Rozier 44, B-9000 Ghent, Belgium

Droits d'auteur

CC BY-SA 4.0 Deed