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p. 17-30
Des récoltes de moquettes de chevreuil ont été réalisées en deux points de l'Ardenne : dans le massif forestier de Hotton (hêtraie-chênaie) d'une part, et en Hautes Fagnes (zone de tourbières environnées d'épicéas) d'autre part. Les échantillons ont été homogénéisés et éclaircis par passage dans la liqueur de Sharrer-Kurschner avant examen microscopique. Plus de 13000 fragments épidermiques végétaux ont été identifiés par comparaison avec une collection de référence. Dans les deux zones, la principale nourriture du chevreuil est constituée par des plantes ligneuses ou semi-ligneuses : callune et myrtilles en Hautes Fagnes, ronces et framboisiers à Hotton. A Hotton, l'indice de diversité du régime est maximum en été et passe par un minimum en février. Le régime hivernal est en effet presque monophage : largement dominé par les ronces, il ne comprend de la callune et des myrtilles qu'en faibles quantités. Au printemps, tant en Fagnes qu'à Hotton, le chevreuil varie sa nourriture par des graminées et en été, il consomme de nombreuses feuilles d'arbres: chêne et sorbier. Bien que certaines espèces d'arbres (plantules de hêtre et d'épicéa) soient abondantes sur les deux terrains d'étude, leur consommation est pratiquement nulle. Le chevreuil doit donc être considéré comme un brouteur sélectif préférant des aliments de haute qualité nutritive.
In Belgium, information related to the deer food are quite uncommon and, as far as the roe deer is concerned, restricted to the hunting season (autumn). Our study was conducted in two areas of Southern Belgium. The first, in Hotton (50°15 N, 5°27 E) is a mixed oak-beech forest with an important cover of brambles. Faeces samples were collected monthly from october 1987 to september 1988. The second area, inside the Nature reserve of "Les Hautes Fagnes" (50°30 N, 6°06 E ; 600 m) is an old peat-bog (Eriophorum vaginatum, Molinia coerulea, Vaccinium myrtillus and V. uliginosum) surrounded by spruce plantations. Sampling took place there only in April and in June 1989. Faeces were boiled and filtered before digestion in the Scharrer-Kurschner mixture for 30 min. Then samples were sieved under water and a small amount taken and mounted on a slide for microscopic observation. More than 13000 small vegetal pieces were identified to the species by comparison between the observed epidermal features and a reference collection of plant epidermis. Woody plants are the main food of the Roe deer in both areas : in the Hautes Fagnes, heather (Calluna vulgaris) and bilberry (Vaccinium) are the main food items whereas in Hotton, brambles are the most important part of the diet in each season. In Hotton, we found that the diet was much more diversified during the green season than in the winter. The winter diet comprises mainly brambles but also heather and Vaccinium myrtillus in low quantities. Spruce needles are present only at the end of the winter. In the spring, grasses were taken but their contribution to the food of the deer was never important. During the summer, the Roe deer ate more tree leaves (Quercus robur and Sorbus aucuparia). In the Hautes Fagnes, grasses were important only in the spring diet and tree leaves (Sorbus) in the summer. Some tree species were very common in both study areas (beech and spruce saplings) but nearly not eaten. The Roe deer can thus be considered as a selective feeder preferring high quality foods (spring grasses or young leaves) to bulky one (old grasses or hard leaves).
Irma Degrez et Roland M. Libois, « Variations saisonnières du régime alimentaire du chevreuil ( Capreolus capreolus) en Haute Belgique », Cahiers d'éthologie, 11 (1) | 1991, 17-30.
Irma Degrez et Roland M. Libois, « Variations saisonnières du régime alimentaire du chevreuil ( Capreolus capreolus) en Haute Belgique », Cahiers d'éthologie [En ligne], 11 (1) | 1991, mis en ligne le 18 mars 2024, consulté le 22 novembre 2024. URL : http://popups.uliege.be/2984-0317/index.php?id=1141
Station scientifique des Hautes Fagnes, B-4950 Robertville; adresse actuelle : Honville, 4, B-6637 Hollange. Laboratoire d’Éthologie et de Psychologie animale, Institut de Zoologie, Université de Liège, 22, quai Van Beneden, B-4020 Liège.
Laboratoire d’Éthologie et de Psychologie animale, Institut de Zoologie, Université de Liège, 22, quai Van Beneden, B-4020 Liège.