BASE BASE -  Volume 4 (2000)  Numéro 4 

Intrinsic indicators for monitoring heat damage of consumption milk

Leen Mortier
Department of Animal Product Quality and Transformation Technology. Agricultural Research Centre Ghent. Brusselsesteenweg, 370. B–9090 Melle (Belgium).
An Braekman
Department of Animal Product Quality and Transformation Technology. Agricultural Research Centre Ghent. Brusselsesteenweg, 370. B–9090 Melle (Belgium).
Dagmar Cartuyvels
Department of Animal Product Quality and Transformation Technology. Agricultural Research Centre Ghent. Brusselsesteenweg, 370. B–9090 Melle (Belgium).
Roland Van Renterghem
Department of Animal Product Quality and Transformation Technology. Agricultural Research Centre Ghent. Brusselsesteenweg, 370. B–9090 Melle (Belgium).
Jan De Block
Department of Animal Product Quality and Transformation Technology. Agricultural Research Centre Ghent. Brusselsesteenweg, 370. B–9090 Melle (Belgium). E-mail : j.deblock@clo.fgov.be
Notes de la rédaction :

Received 11 October 2000, accepted 20 October 2000

Résumé

Indicateurs intrinsèques pour mesurer la dégradation thermique du lait de consommation

La première partie discute des principes généraux de la plupart des indices disponibles pour évaluer les traitements thermiques dans le secteur laitier. Deux types d’indices sont décrits. Ils sont basés sur les réactions chimiques suivantes : (1) la dégradation, la dénaturation et l’inactivation de composants thermolabiles intrinsèques, et (2) la formation de “nouvelles” substances absentes dans le produit non traité. La seconde partie décrit la situation en Belgique pour le lait de consommation.

Mots-clés : Belgique, indicateurs intrinsèques, lait de consommation, paramètres thermiques, traitement thermique

Abstract

The general principles of the most important available indices to assess heat treatments in the dairy field are discussed. Available indices related to two types of chemical reactions are described: (1) the degradation, denaturation and inactivation of heat labile components, and (2) the formation of “new” substances which are not present in the unprocessed product. Further, a screening of the Belgian consumption milk with respect to heat processing is presented.

Keywords : Belgium, consumption milk, heat treatment, heating parameters, intrinsic indicators

Pour citer cet article

Leen Mortier, An Braekman, Dagmar Cartuyvels, Roland Van Renterghem & Jan De Block, «Intrinsic indicators for monitoring heat damage of consumption milk», BASE [En ligne], Volume 4 (2000), Numéro 4, 221-225 URL : https://popups.uliege.be/1780-4507/index.php?id=15102.