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Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement/Biotechnology, Agronomy, Society and Environment

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Issaka Youssao, Vincent Verleyen, Charles Michaux & Pascal Léon Leroy

Choice of probing site for estimation of carcass lean percentage in Piétrain pig using the real-time ultrasound

(Volume 6 (2002) — Numéro 4)
Article
Open Access

Document(s) associé(s)

Annexes

Notes de la rédaction

Received 15 January 2002, accepted 3 octobre 2002

Résumé

Choix du site de sondage dans l’estimation de la teneur en viande maigre du porc Piétrain par l’ultrasonographie en temps réel

Des mesures ultrasonographiques de l’épaisseur du lard dorsal, de l’épaisseur et de la surface du muscle longissimus thoracis ont été réalisées sur 210 porcs de race Piétrain dont 98 femelles et 112 castrats avec le scanner Pie Medical 200 équipé d’une sonde ASP-18, de fréquence 3,5 Mhz. Les animaux ont été nourris ad libitum et abattus à un âge moyen de 213 jours pour un poids moyen de 101 kg. La veille de l’abattage, quatre images longitudinales et transversales ont été prises au niveau de la dernière et de la dixième vertèbres thoraciques de chaque porc. La répétabilité de la mesure de l’épaisseur du lard dorsal de la dernière côte (ULRBF) est similaire à celle de la dixième côte (UTRBF) (t = 0,87). Les mesures de l’épaisseur (ULRMD) et de la surface (ULRMA) du muscle longissimus thoracis de la dernière vertèbre thoracique ont été plus répétables que celles de l’épaisseur (UTRMD) et de la surface (UTRMA) de la dixième côte respectivement. La meilleure corrélation entre la teneur en viande maigre (TVM) de la carcasse estimée par le Capteur Gras – Maigre et les mesures à ultrasons de la carcasse a été obtenue avec l’épaisseur du lard dorsal (r = -0,51). La corrélation entre TVM et ULRMD et celle entre TVM et ULRMA ont été plus importantes que celles obtenues entre TVM et UTRMD et entre TVM et UTRMA respectivement. Lorsque la teneur en viande maigre est prédite à partir de l’épaisseur du lard dorsal, la précision de l’équation de régression est similaire quel que soit le site de mesure. Par contre, en ajoutant l’épaisseur ou la surface du muscle longissimus thoracis à l’épaisseur du lard dorsal dans l’équation de régression, la dernière vertèbre thoracique a présenté la meilleure précision. De tout ce qui précède, la dernière côte est le meilleur site de mesure pour la prédiction de la TVM.

Mots-clés : composition de la carcasse, lard gras, muscle longissimus thoracis, porcin, ultrasons, viande maigre, viande porcine

Abstract

Real-time ultrasound data of backfat thickness, longissimus thoracis muscle depth and longissimus thoracis muscle area were obtained from 210 Piétrain pigs (98 gilts and 112 barrows) using the Pie Medical Scanner 200 equipped with an animal science probe (ASP-18) and frequency of 3.5 MHz. They were fed ad libitum and slaughtered at an average age of 213 days for an average weight of 101 kg. The day before slaughter, four longitudinal and transverse images were taken on the level of the last rib and the tenth rib from each animal. The repeatability of ultrasound last rib backfat (ULRBF) measurements was similar to that of tenth rib backfat (UTRBF) (t = 0.87). Ultrasound last rib longissimus thoracis muscle depth (ULRMD) and area (ULRMA) measurements were more repeatable than those corresponding to the tenth rib. The best correlation between carcass lean percentage estimated by the Fat Lean Meter (CGM lean) and ultrasound carcass measurements was obtained with backfat thickness (r = -0.51). The correlation between CGM lean percentage and ULRMD and between CGM lean percentage and ULRMA were higher than those between CGM lean percentage and UTRMD and between CGM lean percentage and UTRMArespectively. When the CGM lean percentage was predicted from ultrasound backfat thickness, the accuracy of the regression equation was the same regardless of the probing site (last or tenth rib). On the other hand, when longissimus thoracis muscle measurements (depth and area) are included together with backfat thickness in prediction equations, the last rib was more accuracy. Therefore, the last rib site can serve as the probing site for CGM lean percentage prediction.

Keywords : backfat, carcass composition, carcass lean, longissimus thoracis muscle, pork, swine, ultrasound

Pour citer cet article

Issaka Youssao, Vincent Verleyen, Charles Michaux & Pascal Léon Leroy, «Choice of probing site for estimation of carcass lean percentage in Piétrain pig using the real-time ultrasound», BASE [En ligne], Volume 6 (2002), Numéro 4, 195-200 URL : https://popups.uliege.be/1780-4507/index.php?id=14675.

A propos de : Issaka Youssao

Biostatistics and animal selection. Faculty of Veterinary Medicine. University of Liège. Bd de Colonster, 20. B 43. B–4000 Liège (Belgium). E-mail : iyoussao@student.ulg.ac.be

A propos de : Vincent Verleyen

Biostatistics and animal selection. Faculty of Veterinary Medicine. University of Liège. Bd de Colonster, 20. B 43. B–4000 Liège (Belgium).

A propos de : Charles Michaux

Biostatistics and animal selection. Faculty of Veterinary Medicine. University of Liège. Bd de Colonster, 20. B 43. B–4000 Liège (Belgium).

A propos de : Pascal Léon Leroy

Biostatistics and animal selection. Faculty of Veterinary Medicine. University of Liège. Bd de Colonster, 20. B 43. B–4000 Liège (Belgium). E-mail : iyoussao@student.ulg.ac.be