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Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement/Biotechnology, Agronomy, Society and Environment

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Roberto Bollini, Emilia Carnovale & Bruno Campion

Removal of antinutritional factors from bean (Phaseolus vulgaris L.) seeds

(Volume 3 (1999) — Numéro 4)
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Annexes

Editor's Notes

Received 16 February 1999, accepted 5 August 1999

Résumé

Élimination de facteurs antinutritionnels des graines du haricot commun (Phaseolus vulgaris L.)

La phytohémagglutinine et les protéines apparentées à la lectine présentes dans les graines du haricot sont toxiques pour les monogastriques et diminuent leur valeur nutritionnelle. Vu la présence de ces antimétabolites en quantité substantielle, un programme d’amélioration visant à éliminer la phytohémagglutinine a été initié. Le caractère “absence de la phytohémagglutinine” a été transféré chez un cultivar du haricot commun par rétrocroisements. Les lignées obtenues conservent les qualités agronomiques du parent récurrent. Les résultats préliminaires montrent que l’élimination des phytohémagglutinines aboutit à une plus grande digestibilité des protéines. D’autres modifications portant sur la composition des protéines apparentées à la lectine sont actuellement en cours.

Mots-clés : amélioration génétique, antinutrients, Phaseolus

Abstract

Phytohemagglutinin and the lectin-related proteins present in bean seeds are toxic to monogastric animals and lower the nutritional value of beans. Since these antimetabolites are present in substantial amounts, a breeding program aimed to the removal of phytohemagglutinin was developed. The character “absence of phytohemagglutinin” was transferred into a bean cultivar by backcrossing. The lines obtained maintained the agronomic performance of the recurrent parent. Preliminary results show that removal of phytohemagglutinin results in a higher true protein digestibility. Further modification in the composition of the lectin-related protein family is now under way.

Keywords : antinutrients, genetic improvement, Phaseolus

To cite this article

Roberto Bollini, Emilia Carnovale & Bruno Campion, «Removal of antinutritional factors from bean (Phaseolus vulgaris L.) seeds», BASE [En ligne], Volume 3 (1999), Numéro 4, 217-219 URL : https://popups.uliege.be/1780-4507/index.php?id=15497.

About: Roberto Bollini

Istituto Biosintesi Vegetali. Via E. Bassini 15. I-20133 Milan (Italy). E-mail: bollini@icm.mi.cnr.it

About: Emilia Carnovale

Istituto Nazionale della Nutrizione. Via Ardeatina 546. I-00178 Rome (Italy).

About: Bruno Campion

Istituto Sperimentale per l’Orticoltura. Via Paullese 28. I-26836 Montanaso L. (LO) (Italy).