- Home
- Volume 3 (1999)
- Numéro 4
- Strategies for improving the nutritional quality of Phaseolus beans through gene engineering
since 05 February 2011 :
View(s): 236 (3 ULiège)
Download(s): 44 (1 ULiège)
Geert
Angenon, Janniek De
Clercq, Willy
Dillen, Alain
Goossens, Jyoti
Kapila, Mukund
Zambre & Marc Van
Montagu Strategies for improving the nutritional quality of Phaseolus beans through gene engineering
(Volume 3 (1999) — Numéro 4)
Article
Attached document(s)
Annexes
Editor's Notes
Received 4 March 1999, accepted 15 June 1999
Résumé
Stratégies pour l’amélioration de la qualité nutritionnelle des haricots (Phaseolus) à l’aide de l’ingénierie génétique
Bien qu’il soit encore difficile de transformer génétiquement les espèces du genre Phaseolus, les progrès effectués dans ce domaine ouvrent des perspectives d’améliorer génétiquement la valeur nutritionnelle des haricots. Les possibilités de transformation génétique pour l’amélioration de la qualité nutritionnelle, les stratégies pouvant être adoptées et les contraintes actuelles sont brièvement décrites et illustrées par des exemples sur la teneur en méthionine et la réduction de facteurs antinutrionnels.
Mots-clés : Phaseolus, qualité nutritionnelle des graines, transformation génétique des plantes
Abstract
Although Phaseolus species are still difficult to transform, progress in this field now opens the way to engineering beans with a higher nutritional value. The opportunities for gene engineering in nutritional quality improvement, the strategies which can be adopted and the constraints we are still facing are briefly outlined, using the enhancement of the seed methionine content and the reduction in antinutritional factors as examples.
Keywords : Phaseolus, plant genetic transformation, seed nutritional quality
To cite this article
Geert Angenon, Janniek De Clercq, Willy Dillen, Alain Goossens, Jyoti Kapila, Mukund Zambre & Marc Van Montagu, «Strategies for improving the nutritional quality of Phaseolus beans through gene engineering», BASE [En ligne], Volume 3 (1999), Numéro 4, 233-236 URL : https://popups.uliege.be/1780-4507/index.php?id=15534.
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium). E-mail:
geang@gengenp.rug.ac.be
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium) – Present address: Instituto de Biología Molecular y Celular de Plantas. Universidad Politécnica de Valencia-CSIC. Valencia (Spain).
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).
Laboratorium voor Genetica, Department of Genetics. Flanders Interuniversity Institute for Biotechnology. Universiteit Gent. KL. Ledeganckstraat 35. B-9000 Gent (Belgium).